Ana içeriğe atla

Kayıtlar

Şubat, 2017 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

ONLINE MATEMATİK KURSU

ONLINE MATEMATİK KURSU
KPSS, TYT, ALES SINAVLARINA HAZIRLANIN

59. Ders : Können Yardımcı Fiili

Yardımcı fiiller, Almancada genellikle bir bildirimin anlamını değiştirmez; anlama derinlik ya da nüans kazandırırlar.  Yardımcı fiil können, bu dersteki örneklerde, cümlenin anlamına şu nüansları katıyor: İzin isteme Kann ich mal telefonieren - Bir telefon edebilir miyim? Olasılığı sorma Was kann ich für Sie tun? - Sizin için ne yapabilirim? (Yardım etme) imkanını sorma  Entschuldingen Sie, können Sie mir helfen? - Bana yardım edebilir misiniz? Yardımcı fiillerin bazı özellikleri şunlardır.  Birinci tekil şahıs ile üçüncü tekil şahısta fiil, aynı biçimdedir: ich kann, er kann Yardımcı fiiller, cümlede yardımcı fiil işleviyle yer aldıkları zaman; ikinci bir fiil, yani asıl fiil gereklidir. Asıl fiil her zaman cümlenin sonunda yer alır Können Sie mir helfen? Können Sie mir heute bitte helfen? Können yardımcı fiilinin çekimi: ich kann du kannst Sie können er/sie kann wir können ihr könnt Sie können  sie können

Sözcükler & Deyimler VIII

Herzlich willkommen! : Hoşgeldiniz das Theater : tiyatro Gibt es hier ... ? : Burada ... var mı? das Telefon : telefon Aber natürlich! : Tabii ki! Kann ich mal telefonieren? : Bir telefon edebilir miyim? telefonieren : telefon etmek können : yapabilmek, edebilmek null : sıfır Können Sie mir helfen? : Bana yardımcı olabilir misiniz? helfen : yardım etmek, yardımcı olmak Ich bin fremd hier : Burada yabancıyım fremd : yabancı Wie kann ich Ihnen helfen? : Size nasıl yardımcı olabilirim? der Bahnhof : gar, tren istasyonu ganz in der Nahe : çok yakında Das ist ganz einfach : Çok basit. Bu çok kolay einfach : basit, kolay zuerst...dann : önce...sonra wieder rechts : tekrar sağa rechts : sağa die zweite Strasse : ikinci cadde die Strasse : cadde wieder : tekrar yine Was kann ich für Sie tun? : Sizin için ne yapabilirim? tun : etmek, yapmak die Freunde (çoğul) : arkadaşlar, dostlar links : sol, sola geradeaus : doğru, dosdoğru

58. Ders : Morphologie / Sözcük Yapısı

Vorsilbe un- / un- ön eki un- hecesinin önüne eklenmesiyle, bir sıfatın anlamı tersine çevrilebilir. Böylece sıfat zıt anlam kazanmış olur: zufrieden - unzufrieden glücklich - unglücklich Nachsilbe -in / -in son eki Bazı isimlerde, özellikle de meslek belirten eril isimlerde, ismin ardına eklenecek -in hecesi ile ismin dişil hali oluşturulur: der Student - die Studentin der Freund  - die Freundin Komposita / Bileşik isim Almancada değişik sözcükler ya da s

57. Ders : Partikeln / Edatlar

Edatlar, bildirim cümlesinin anlamını değiştirmeyen; ancak bir nüans katan, bazen kuvvetlendiren, bazen de zayıflatan sözcüklerdir. Edatlar genellikle konuşma dilinde çok sık duyulur ve cümlelere akışkanlık sağlar. Ayrıca cümlenin anlamına belli bir tutum ya da tavır ekleyebilir: Örnek: Şaşkınlığı güçlendirmek için: Was machen Sie denn hier? İlgiyi zayıf göstermek amacıyla: Probier mal.

56. Ders : Negation / Olumsuzlama

nicht : Fiili olumsuzlaştırır: Das verstehe ich nicht. kein / keine : İsimlerin yokluğunu vurgular: Andreas hat keine Flöte. nichts: "Herşey"in karşıtı "hiç" olumsuzlamasıdır: Ich verstehe nichts.

55. Ders : Fragepronomen / Soru Zamirleri

wer : Yalın hal için (Kim?): Wer spricht da? (Ex) wen : -i hali için (Kimi?): Wen suchen Sie? (meine Mutter) was : Yalın hal için (Ne?): Was liegt da? (Schallplatten)          ve -i hali için (Neyi?): Was suchst du? (meinen Mantel) woher : Nereden? : Woher kommt Andreas? (aus Köln) wo : Nerede? : Wo wohnt Dr. Thürmann? (in Berlin) warum : Neden? Warum arbeiten Sie? (Ich brauche Geld) wie : isim sormak üzere: Wie heissen Sie? (Andreas)         Nitelik sormak üzere (Nasıl?) : Wie ist der Mensch? (neugierig)

54. Ders : Artikel und Nomen / Artikel ve İsimler III

3. Nomen im Plural / İsimlerin çoğul hali Almanca'da isimler, çoğul halinde genellikle biçim değiştirir: Bazıları ek alır, bazılarında ise sesli değişimi olur. Bazı isimlerde ise, hem sesli değişimi olur, hem de ek gelir. Çoğul durumda değişmeyen isimler de vardır.

53. Ders : Artikel und Nomen / Artikel ve İsimler II

2. Der Possessiv-Artikel / Aidiyet Artikeli Aidiyet artikeli, belirsiz artikel gibi biçimlenir. İsimden önce yeralır. Dişil isimlerde, yalın halde ve ismin -i halinde -e ekini alır. Eril isimlerde, isim -i halinde -en ekini alır. Üçüncü şahsın aidiyet artikeli ise, hem üçüncü şahsın cinsiyetine göre, hem de isme göre biçim değiştirir. Aidiyet artikeli, ismin çoğul durumunda, hem yalın halde, hem de ismin -i halinde -e ekini alır.

52. Ders : Artikel und Nomen / Artikel ve İsimler - I

1. Definiter und indefiniter Artikel / Belirli ve belirsiz artikeller Artikeller, ismin ayrılmaz parçası sayılabilecek küçük sözcüklerdir. İsimlerin önünde yer alır ve dilbilgisi bakımından ismin cinsiyetini belirlerler. Eril, dişil ve yansız olmak üzere üçe ayrılan artikellerin, cinsiyetleri herhangi bir mantık dizgesi izlemez. Bu bakımdan, isimlerle birlikte öğrenilmeleri gerekir. Artikellerin iki tür kullanımı vardır: Belirli ve belirsiz. Belirsiz artikeller, herhangi bir nesneden söz ederken kullanılır. Genellikle bir şeyden ilk kez söz edişte. Belirli artikel ise, hedef olarak kastedilen bir nesne için kullanılır. Daha önce sözü edilmiş, bilinen bir nesneden söz edişte. Da liegt ein Spiegel. Da liegt ein Buch. Da liegt eine Flasche. Der Spiegel kostet zehn Euro. Das Buch kostet zwei Euro. Die Flasche ist voll.