Ana içeriğe atla

ONLINE MATEMATİK KURSU

ONLINE MATEMATİK KURSU
KPSS, TYT, ALES SINAVLARINA HAZIRLANIN

42. Ders : Artikeller II


Artikel
Artikeller, isimlerin başında yeralan ve dilbilgisi bakımından onların cinsini belirleyen küçük sözcüklerdir. Üç cins artikel vardır. Eril, nötr (yansız) ve dişil. Artikeller ayrıca belirli ve belirsiz olmak  üzere ikiye ayrılırlar.
Belirli artikeller :
Eril : der Schlüssel
Nötr : das Zimmer
Dişil : die Flasche
Belirsiz artikeller :
Eril : ein Schlüssel
Nötr : ein Zimmer
Dişil : eine Flasche

Herhangi bir nesne yakından tarif edilmiyor, bizzat belirlenmiyorsa; belirsiz artikel kullanılır. Belirli bir nesneyi kastederek konuşuyorsak, bahsettiğimiz nesne herkes tarafından biliniyorsa ve başka bir nesne akla gelmiyorsa, belirli artikel kullanılır.
Nesnelerin artikellerini belirlemek için herhangi bir genel geçer kural yoktur. Ancak sözcükleri artikelleri ile birlikte öğrenerek bu sorunun üstesinden gelebiliriz.
Das ist eine Flasche (Bu bir şişedir.)
Die Flasche ist ja noch halbvoll. (Şişenin ancak yarısı dolu.)

                             Tekil

Eril
Nötr
Dişil
Belirli
der
das
die
Belirsiz
ein
ein
eine

Şimdi bazı sözcükleri belirli artikelleri ile birlikte verelim.
Das Frühstück : Kahvaltı
Der Tee : Çay
Der Kaffee : Kahve
Das Lied : şarkı
Die Flöte : flüt
Der Text : metin
Der Beruf : meslek
Der Arzt : doktor
Der Portier : kapıcı
Der Student : öğrenci
Die Studentin : kız öğrenci
Die Rezeption : resepsiyon
Das Zimmer : oda
Das Geld : para
Der Mann : adam
Das Taxi : taksi
Die Frau : kadın

Popüler İçerikler

23.Ders : Konumlar (Wechselpräpositionen)

Konumlar, Dativ ve Akkusativ olmak üzere iki yapıdan oluşmaktadır. Konumlandırma ile ilgili fiiller şunlardır:  Dativ liegen : durmak, yatık olmak sitzen : oturuyor olmak hängen : asılı olmak stecken : sokulu olmak sein : olmak stehen : durmak Akkusativ legen : koymak, yerleştirmek setzen : oturtmak hängen : asmak stecken : sokmak gehen : gitmek stehen : durmak

40. Ders : Woher Kommst Du ?

Woher Kommst Du ? Soru Zamiri   Woher : Bu soruyla bir kişinin ya da nesnenin nereden geldiği sorulur. Woher kommst du ? (Nereden geliyorsun?) Woher kommen Sie ? (Nereden geliyorsunuz ? (Daha resmi) ) -           Ich komme aus Köln. (Köln’den geliyorum.) Wohnen : Oturmak, ikamet etmek. Şimdi wohnen fiilinin 1. 2. ve 3. tekil şahısa göre çekimini yapalım. Özne Fiil kökü-ek ich wohn-e du wohn-st Sie wohn-en Er wohn-t Er : ”o ” anlamındaki bir üçüncü tekil şahıs zamiridir. (Eril) Örnek : Er wohnt in Berlin Ön takılar : in/aus Er wohnt in Berlin (Berlin de oturuyor.) Er kommt aus Berlin (Berlin den geliyor.)

14.Ders: Şimdiki Zaman (Präsens)

Bu dersimizde hem kolay olması hem de günlük yaşamda fazlaca kullanılması nedeniyle şimdiki zamanda cümle kurulumlarını inceleyeceğiz. Şimdiki zaman, Almanca'da Präsens kelimesiyle tanımlanır. Biliyorsunuz ki anlamlı ve doğru bir cümle için özne ile yüklemin uyumlu olması gerekirdi ve dilimizde fiiller şahıslara ve zamanlara göre farklı ekler alıyordu. Bu durum Almanca'da da geçerlidir ve fiillerin şahıs ve zamanlara göre aldıkları ekler iyice ezberlenmelidir. O halde ilk olarak Almanca'da fiillerin şimdiki zamanda şahıslara göre aldıkları ekleri öğrenerek dersimize başlayalım. Fakat şu noktayı da belirtelim; Almanca'da düzenli ve düzensiz fiillerin şimdiki zamanda aldıkları ekler büyük çoğunlukla aynı olduğu için, bir başka deyişle düzenli ve düzensiz fiiller arasında şimdiki zaman için pek bir fark olmadığı için, bizler şimdiki zamanı düzenli ve düzensiz fiiller olarak ayırmayacağız. Fakat aradaki farklılıkları belirteceğiz.

24. Ders : Renkler

Almanca'da renkler aşağıdaki gibidir:  Almanca renkler