Ana içeriğe atla

ONLINE MATEMATİK KURSU

ONLINE MATEMATİK KURSU
KPSS, TYT, ALES SINAVLARINA HAZIRLANIN

25. Ders : Tekil isimleri Çoğul Yapmak (Örnekler)

8. dersimizde tekil isimleri nasıl çoğul yapabileceğimizle ilgili bilgiler vermiştik. Bu dersimizde de kısa bir anekdot ile birlikte örnekler vereceğiz ki, öğrendiklerimizi pekiştirelim.


Çoğul kelimelerin artikelleri die olur. Tekil halde bulunan bir ismin cinsiyeti ya da artikeli her ne olursa olsun, o ismin çoğuluyla “die” artikeli kullanılır. Bu belirli artikel kullanımı için geçerlidir. Belirsiz artikellerde durum farklı olmakla beraber gayet kolaydır.

Şöyle ki; olumlu-belirsiz artikeller (ein-eine) çoğulda kullanılmazlar.Bu durumda isim yalnız başına, artikelsiz olarak kullanılır.
Olumsuz-belirsiz artikeller ise (kein-keine) çoğulda sadece “keine” olarak kullanılırlar.
Yukarıda anlatılanları örneklerle destekleyelim;
der Vater (baba) ———————— die Väter (babalar)
die Mutter (anne) ———————– die Mütter (anneler)
das Mädchen (kız çocuk) ———— die Mädchen (kız çocuklar)
Yukarıdaki örneklerde görüldüğü gibi “der,das,die” artikelleri, çoğulda “die” olarak kullanıldı.
ein Bus (bir otobüs) ——————— Busse (otobüsler)
ein Freund (bir arkadaş) —————- Freunde (arkadaşlar)
ein Kellner (bir garson) —————– Kellner (garsonlar)
eine Lampe (bir lamba) —————- Lampen (lambalar)
eine Mutter (bir anne) —————— Mütter (anneler)
Yukarıdaki örneklerde de görüldüğü gibi “ein” ve “eine” artikelleri çoğulda kullanılmazlar.
Kelime tek başına kullanılır.
kein Buch (bir kitap değil) —————— keine Bücher (kitaplar değil)
kein Kellner (bir garson değil) ————- keine Kellner (garsonlar değil)
keine Lampe (bir lamba değil) ————- keine Lampen (lambalar değil)
keine Mutter (bir anne değil) ————— keine Mütter (anneler değil)
Yukarıdaki örneklerde de görüldüğü gibi “kein” ve “keine” çoğulda sadece “keine” olarak kullanılır.

Popüler İçerikler

23.Ders : Konumlar (Wechselpräpositionen)

Konumlar, Dativ ve Akkusativ olmak üzere iki yapıdan oluşmaktadır. Konumlandırma ile ilgili fiiller şunlardır:  Dativ liegen : durmak, yatık olmak sitzen : oturuyor olmak hängen : asılı olmak stecken : sokulu olmak sein : olmak stehen : durmak Akkusativ legen : koymak, yerleştirmek setzen : oturtmak hängen : asmak stecken : sokmak gehen : gitmek stehen : durmak

40. Ders : Woher Kommst Du ?

Woher Kommst Du ? Soru Zamiri   Woher : Bu soruyla bir kişinin ya da nesnenin nereden geldiği sorulur. Woher kommst du ? (Nereden geliyorsun?) Woher kommen Sie ? (Nereden geliyorsunuz ? (Daha resmi) ) -           Ich komme aus Köln. (Köln’den geliyorum.) Wohnen : Oturmak, ikamet etmek. Şimdi wohnen fiilinin 1. 2. ve 3. tekil şahısa göre çekimini yapalım. Özne Fiil kökü-ek ich wohn-e du wohn-st Sie wohn-en Er wohn-t Er : ”o ” anlamındaki bir üçüncü tekil şahıs zamiridir. (Eril) Örnek : Er wohnt in Berlin Ön takılar : in/aus Er wohnt in Berlin (Berlin de oturuyor.) Er kommt aus Berlin (Berlin den geliyor.)

14.Ders: Şimdiki Zaman (Präsens)

Bu dersimizde hem kolay olması hem de günlük yaşamda fazlaca kullanılması nedeniyle şimdiki zamanda cümle kurulumlarını inceleyeceğiz. Şimdiki zaman, Almanca'da Präsens kelimesiyle tanımlanır. Biliyorsunuz ki anlamlı ve doğru bir cümle için özne ile yüklemin uyumlu olması gerekirdi ve dilimizde fiiller şahıslara ve zamanlara göre farklı ekler alıyordu. Bu durum Almanca'da da geçerlidir ve fiillerin şahıs ve zamanlara göre aldıkları ekler iyice ezberlenmelidir. O halde ilk olarak Almanca'da fiillerin şimdiki zamanda şahıslara göre aldıkları ekleri öğrenerek dersimize başlayalım. Fakat şu noktayı da belirtelim; Almanca'da düzenli ve düzensiz fiillerin şimdiki zamanda aldıkları ekler büyük çoğunlukla aynı olduğu için, bir başka deyişle düzenli ve düzensiz fiiller arasında şimdiki zaman için pek bir fark olmadığı için, bizler şimdiki zamanı düzenli ve düzensiz fiiller olarak ayırmayacağız. Fakat aradaki farklılıkları belirteceğiz.

24. Ders : Renkler

Almanca'da renkler aşağıdaki gibidir:  Almanca renkler